Lozni Kalemovi Stone Sorte

Lozni Kalemovi Stone Sorte

STONE SORTE

lozni-kalemovi-stone sorte-afus-ali
AFUS-ALI
– čokot je jak. Grozd je vrlo krupan, izdužen, razgranat. Bobice su vrlo krupne, eliptične, zlatnožute boje. Pokožica debela, glatka, u početku zelene boje a u zrenju dobije žutu, boju ćilibara. Kožica je debela, meso gusto, hrskavo. Neutralnog je mirisa. Zahteva dugačku ili mešovitu rezidbu.


lozni-kalemovi-stone-sorte-kardinal

KARDINAL je selekcionisan u Kaliforniji (SAD). Odlikuje se veoma bujnim čokotom. Bobice su veoma krupne, okruglaste, sa pokozicom ljubicastocrvene boje. grozd veliki ili vrlo veliki mase od 200 do 600g nekad i vise. Veoma je prinosna sorta i ima blagu aromu. Sazreva veoma rano. Šira sadrži 14 – 18 % šećera i 4 do 5 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je veoma ukusno za potrosnju u svežem stanju, odlično podnosi transport.


muskat-hamburg

MUSKAT HAMBURG – masa grozda dostiže 400 g. Bobice su krupne, jajolike, plavocrvene,posute obilnim pepeljkom. Kao i u drugim područjima i kod nas je omiljen zbog prijatnog ukusa i jakog muskatnog mirisa. Najbolje rezultate postižemo orezivanjem na kraće lukove.


lozni-kalemovi-stone-sorte-muskat-italija

MUSKAT ITALIJA – grozd je vrlo krupan od 350 do 550 grama, vrlo izdužen. Zrna su mu veoma krupna jajastog oblika,kožica je debela, zelenožute do zlatnožute boje zavisno od zrelosti. Meso je čvrsto, ugodno blagog ukusa. Vodeća je sorta u svetu medju stonim sortama. Vrlo je postojana i dobro podnosi transport.


lozni-kalemovi-stone-sorte-misel-palijeri
MIŠEL PALIJERI – grozd je veliki, cilindričan piramidalan, dosta rastresit, srednje težine 700 gr,zrno dosta veliko, ovalno ili pljosnato, srednje otporna sorta. Pokožica je crnoljubičaste boje. Meso ploda je sočno. Ukus je sladak, neutralan, bez posebno izražene arome.


lozni-kalemovi-stone-sorte-viktorija

VIKTORIJA je nastala u Rumuniji ukrštanjem sorata Cardinal i Afus Ali. Grozd je veliki piramidalan srednje zbijen, sa srednjom težinom oko 600-700 gr., zrno je rupno, cilindrično eliptično, boje zelenožute, ukus neutralan. Pokožica je srednje debljine, meso hruskavo sa dve semenke, skladnog i ugodnog ukusa. Victoria je vrlo rodna stona sorta grožđa odlično podnosi transport i manipulaciju, stoga je dobra za sve načine proizvodnje.


lozni-kalemovi-stone-sorte-moldava

MOLDAVA ili Moldova je vrlo uspešna moldavska selekcija. Ovo je vrlo bujna sorta velike i redovne rodnosti. Otporna je na najvažnije gljivične bolesti. Ima krupne grozdove i krupne, izdužene, tamno-plave bobice, debelu pokožicu bogatu antocijanima i neutralan ukus. Grožđe se dobro transportuje i dugo čuva. Veoma je pogodna za razvijenije uzgojne oblike tipa pergola ili čardaklija. Može da se gaji bez hemijske zaštite protiv peronospore, oidiuma i sive plesni grožđa, ili s nekoliko tretiranja u vlažnim godinama.


lozni-kalemovi-stone-sorte-demir-kapija

DEMIR KAPIJA je veoma rana stona sorta stvorena u Radmilovcu, ukrštanjem sorti Muskat otonel i Kraljica vinograda. Masa grozda varira od 120 do 290 g. Prinosna je sorta, prema gljivičnim bolestima srednje otporna. Groždje je veoma prijatno za jelo, muskatnog ukusa. Meso rskavo, veoma dobro podnosi transport.


lozni-kalemovi-stone-sorte-kraljica-vinograda

KRALJICA VINOGRADA je sorta poreklom iz Mađarske, bujne vegetacije. Grozd je veliki, konusan, razgranat, mase od 150 do 400 grama, a ponekad i do 2 kg. Bobice su velike i jajolike. Kožica je dosta debela, prozirna, zlatnožute boje. Meso je srednje čvrsto, izraženog muškatnog okusa. Rodnost je velika i redovna.


lozni-kalemovi-stone-sorte-matilda

MATILDA  je sorta razvijena 1962. god u Italiji, ukrštanjem sorti Italija i Kardinal. Matilda je ranija sorta, koja daje lepe i pravilne grozdove. Bobe su aromatične, sočne,  sitne do srednje veličine, dugaljaste, pokožica debela, zelenožute boje. Grozd je velik, često sa dva krilca – prigrozdoma, masa grozda varira od 250 – 450 – 800 g, ponekad se pojave grozdovi težine i preko 2 kg. Aromatičnog ukusa.


lozni-kalemovi-stone-sorte-karmen

KARMEN je domaća stona sorta, stvorena je ukrštanjem Kardinala i Moldove. Priznata je 2003. godine. Vrlo bujna sorta.. Krupan, rastresit, sa vrlo privlačnim, krupnim, jajastim, tamnoplavim bobicama. Pulpa je čvrsta, hrskava, a ukus grožđa neutralan.Redovno i obilno rađa. Dobro se transportuje i dugo čuva u hladnjači.


lozni-kalemovi-stone-sorte-lasta

LASTA – prva jugoslovenska stona sorta otporna na plamenjaču. Stvorena je u Sremskim Karlovcima, a priznata 1991. godine. Sazreva približno u isto vreme kad i Muskat Hamburg (II epoha). Dobre je rodnosti, otporna na peronosporu i sivu trulež grožđa, ali osetljiva na oidium. Grozd je srednje krupan, lepe strukture, rastresit, bobice su krupne, ujednačene po veličini, izdužene, belo-žute boje, hrskave konzistencije. Ukus je prijatan, blago muskatan. Zrelo grožđe može da se čuva na čokotu do prvih mrazeva pri čemu zadržava svežinu, a lep je ukras na pergoli ili čardakliji.