Lozni Kalemovi Vinske Sorte

Lozni Kalemovi Vinske Sorte

VINSKE SORTE

lozni-kalemovi-vinska-sorta-prokupac

PROKUPAC je domaća autohtona sorta. Poznat je pod imenom Rskavac, Kameničarka,Crnka.Izuzetno rodan, bujnih lastara. Prokupac ima od 18 do 22% šećera u širi. Grozd je srednje krupan do krupan, srednje zbijen i valjkast. Od njega se dobija ružičasto i crno vino. Izuzetan je za proizvodnju lozove rakije.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-plovdina

PLOVDINA ili Slankamenka je poznata domaća sorta. Najčešće se koristi za kupažu i u svežem stanju.Ima visoku rodnost.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-kaberne-sovinjon

KABERNE SOVINJON Je sorta francuskog porekla. Dosta je homogena. Grozd je srednji ili malen, često s jednim izraženim krilom, srednje zbijen; bobica srednja, okrugla. Pokožica modroljubičaste boje, čvrsta. Meso malo čvršće sa slabim izraženim okusom na zeleno. Prikladan je za područja umjerene klime. Rodnost je srednja i redovna. Daje vino tamne crvene boje. Ima divan i jako izraženi sortni miris koji može podsećati i na crnu ribizlu.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-tamnjanika

TAMNJANIKA ima sitne okrugle bobice, s pokožicom žutobele boje. Grozd srednje veličine. Šira sadrži od 22-25% šećera. U fazi suvarka količina šećera se kreće i do 35%. Od grožđa se pravi desertno, veoma jako, muskatno vino. Grožđe sazreva u trćoj epohi.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-frankovka

FRANKOVKA je Nemačkog porekla. Grozd je srednje do vrlo veliki, piramidalan, vrh grozda zaokrenut u stranu. Bobica srednje velika, okrugla. Kožica je dosta debela i čvrsta, tamnomodre boje. Meso je sočno, sok je neutralnog ukusa, s manjim sadržajem šećera, izražene kiseline. Prikladna je za uzgajanje u različitim uslovima tla. Rodnost je velika i redovita. Vino je izvrsnog kvaliteta, slamnato-žute boje sa zelenkastim odsjajem, suvo, aromatično i mirisno sveže.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-merlo

MERLO je poreklom iz Francuske. Gaji se u celom svetu. Ima manje tanina nego Kaberne sovinjon, takođe je pogodan za odležavanje i kupažiranje. Grozd je srednje krupan, valjkast, bobice su srednje krupne, okrugle, plave boje, s jakim maškom. Grozd sadrži do 24% šećer,a a vina su lepo obojena, harmonična, veoma osvežavajuća i imaju ukus i miris na bobičasto voće, trešnje,šljive. Vino merloa je tamnocrveno.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-sovinjon

SOVINJON – vinske sorte, Sovinjon Blan, francuskog je porekla. Grozd je srednji ili mali, slabo konusan ili cilindričan, često s jednim krilom, zbijen. Bobica je srednje velika, okrugla, žutozelene boje. Pokožica je srednje čvrsta; meso dosta čvrsto, slatko, aromatično. Sorta je prikladna za različita tla, ako nisu previše plodna i vlažna, traži dosta suhu i toplu klimu. Rodnost nije velika, ali je redovna. Za Sovinjon se često kaže da miriše na travu ili tropsko voće.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-vranac

VRANAC je domaćeg porekla, rasprostranjena posebno u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. U našim uslovima sazreva krajem septembra i veoma je prinosna sorta. Sazrelo grožđe nakuplja i do 24% šećera i daje intenzivno obojeno, pitko, harmonično vino sa posebnim svojstvima. Mlada vina imaju svetlu purpurnu boju i miris na džem od voća. Starenjem, boja mu se razvija u intenzivnu tamnu , a na mirisu se javljaju arome koje podsećaju na cimet, čokoladu i sladić.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-sardone

ŠARDONE je sortafrancuskog porekla, iz područja Šampanje. Grozd je srednji, širokokonusan, dosta zbijen, vrlo retko rastresit. Bobica srednja, žutozlatne boje. Kožica srednje čvrsta, meso sočno, slatko, odličnog ukusa sa istaknutom aromom sorte.Uspeva na raznim tipovima tla i raznim klimatskim uslovima ali mu ne odgovara prevelika vlažnost.Rodnost je srednja i redovna na svim uzgojnim oblicima. Boja vina varira između bledožute do svijetlo limunžute i žute boje, izražena voćna aroma.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-italijanski-rizling

ITALIJANSKI RIZLING – (talijanski rizling, graševina, grašac, laški rizling) je nedovoljno jasnog porekla. Prema nekim izvorima je zapadnoevropska sorta, a prema starim domaćim izvorima poistovećuje se sa autohtonom sortom Grašac koja je još u predfiloksernom periodu gajena na Fruškoj gori. Trenutno je vodeća vinska sorta u celoj Panonskoj niziji.Čokot je srednje bujnosti. List je srednje veličine, petodelan. Grozd je mali, valjkast, sa krilcem. Bobice su male, okrugle, sa jasno istaknutim pupkom, zelenožute, sočne.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-rajnski-rizling

RAJNSKI RIZLING je nemačka vinska sorta za pravljenje visoko kvalitetnih vina. Veoma rasprostranjena kod nas. Slabo prinosna sorta, ali su vina sveža i harmonična sa veoma prijatnim mirisom.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-smederevka

SMEDEREVKA je domaća sorta. Čokot joj je bujan. Bobice su krupne i ovalne. Grozd je krupan i kupast. Sazreva kasno (IV epoha). Dobra otpornost na sivu plesan. Karakteristična po većem sadržaju kiselina. Vino je lako, prijatnog mirisa, ponekad podseća na vanilu.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-zupljanka

ŽUPLJANKA je domaća bela vinska sorta nastala 60-ih godina prošlog veka na Novosadskom Institutu pod okriljem prof. D. Milisavljevića, ukrštanjem dve crvene sorte: Prokupca i Burgundca crnog. Župljanka daje visoke i redovne prinose, dobro nakuplja šećer (21-24%) i uz to ima visok sadržaj kiselina (8-11g/l). Vino koje dobijamo od Župljanke je kvalitetno, blage zeleno-žute boje, veoma osvežavajuće, dok u ukusu dominira aroma grožđa. Sadržaj alkohola: 13,0% v/v.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-crni-burgundac

CRNI BURGUNDAC ili Pino Noir je stara sorta, kako neki naučnici tvrde, možda samo generaciju do dve od divljih. Čuvena sorta grožđa, sposobna da da najbolja vina, tamne rubin boje sa dubokim ljubičastim prelivima na obodu. Bogatog je mirisa sa prisustvom čitavog spleta aroma od voća do drveta i kože. Ukus – posebna priča.Nesto je izraženijih kiselina koje daju razigranost ukusu. Dominira prisustvo borovnice i crne ribizle.


lozni-kalemovi-vinska-sorta-rkaciteli

RKACITELI je sorta belog grožđa s izrazito visokim sadržajem kiselina, pa se najčešće koristi u kupažama, ali u tradiciji makedonskih vina opstaje i kao samostalno vino, izuzetno živahno, poput mladog Šardonea, i, naravno, bogatih voćnih aroma,od manga i grejfruta, do breskve i ananasa. Potiče iz Gruzije.