Voćne Sadnice – Lozni Kalemovi – Agroplanta

Voćne Sadnice – Lozni Kalemovi – Agroplanta

Poštovani prijatelji,

Pre svega, da Vam poželimo dobrodošlicu na internet prezentaciju rasadnika AGROPLANTA.

AGROPLANTA je porodična firma, familije Čolić iz Velike Drenove i bavi se proizvodnjom i prometom sadnog materijala, pre svega sadnicama domaćeg voća i loznih kalemova.

Sa iskustvom dužim od jednog veka i znanjima koja su se prenosila i dopunjavala, s kolena na koleno, kalemarstvom se bavimo sve do današnjih dana, na različite načine. Prvo su naši preci, krajem XIX veka, počeli da se bave kalemarstvomiz nužde, da bi obnovili svoje filokserom opustešene vinograde. Kasnije, 1903. godine, osnovana je Kalemarske zadruge, preko koje je vršen plasma sadnica sve do izbijanja II svetskog rata. U posleratnom periodu, kada se na privatnu inicijativu nije gledalo blagonaklono i kada je ona na svaki način gušena, kalemari se udružuju u tzv. Radne organizacije, koje su se na teritoriji tadašnje opštine Velika Drenova, bave vođenjem proizvodnje i plasmanom sadnica.
Naša porodica je u tom vremenskom period radili kao kooperant za “ Vino-kalem”, “ Plantažu”, obe iz Velike Drenove i “Kalemar “ iz Konjuha. U tom periodu, velika većina zasada vinograde i voćnjaka širom Jugoslavije, od Vardara do Triglava i od Istre do Negotinske krajine, zasađena je upravo sadnicama proizvedenim u ovom kraju. A onda je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka došlo do pravog buma. Kalemovi su izvoženi u SSSR, a godišnja proizvodnja se kretala do fantastičnih 60 miliona sadnica. Sa raspadom Jugoslavije, kalemarska proizvodnja je preživela težak udarac. Veliki broj kalemara je prestao da se bavi tim poslom, zbog smanjena domaćeg tržišta i nemogućnosti plasmana sadnica u izvoz, uzrokovane raspadom SSSR-a i uvođenju međunarodnih sankcija našoj zemlji.
Porodica Čolić je i u tim teškim danima uspela da održi kontinuitet i nije prestajala sa proizvodnjom. Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, naša porodica je proizvodila sadnice kao kooperant firmi “Bojoni” i “Agroexim”, da bi početkom 2013.godine, u APR-u registrovali firmu, pod nazivom – AGROPLANTA.

Za samo tri godine poslovanja, naše sadnice možete naći u zasadima mnogih profesionalnih voćara, kao i na okućnicama mnogih hobista. Snabdevamo oko 50 poljoprivrednih apoteka u Srbiji i izvozimo sadnice u Makedoniju.
Trenutno proizvodimo oko 200.000 loznih kalemova i oko 50.000 voćnih sadnica raznih vrsta. Spisak sorti se svake godine proširuje. Pratimo nove tendencije u proizvodnji sadnog materijala, pažljivo osluškujući savete struke i usklađujući način svog poslovanja sa aktuelnim propisima iz ove oblasti.
Sve ovo potvrđuju i rešenja i sertifikati izdati od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Pored toga, AGROPLANTA poseduje i sve resurse potrebne za uspešno bavljenjem proizvodnjom sadnica, kao što su: matičnjaci sertifikovanih i standardnih podloga, matična stable voća, matični vinograd, specijalizovane prostorije za kalemljenje, čuvanje podloge, pelcera, stratifikovanje, parafinisanje, onda posebne alate i mašine, kao i vozila za prevoz sadnica.
Trudimo se da izbalansiranim odnosom cene i kvaliteta sadnog materijala, našim klijentima pružimo najbolje sadnice za najmanje novca. Za nas ne postoje mali i veliki kupci. Mi se vodimo maksimom, da se svi ljudi dele na naše sadašnje i buduće kupce. Cilj nam je da u što kraćem vremenskom periodu postanemo prepoznatljivi na tržištu celog regiona, da stvorimo svoj brend i da zauzmemo jedno od liderskih pozicija u ovom poslu.

Sa nadom, da ćete nas poneti kvalitetom i poslovnošću pratiti na tom putu, s poštovanjem, iskreno Vaša,

AGROPLANTA